Zakaj pride do močenja postelje

Odgovori na vprašanja, ki jih do sedaj niste dobili

Močenje postelje se lahko opredeli kot stanje, v katerem otrok, starejši od 5 let, moči posteljo enkrat ali večkrat na teden.

01Vpliv na samozavest otroka

Močenje postelje lahko negativno vpliva na otroka in starše. Ker je močenje postelje problem, se bo otrok počutil nerodno in izgubil samozavest. Bivanje čez noč pri prijateljih, odhod na šolske počitnice ali taborenje za nekaj noči, je lahko fantastično doživetje, ampak ne za otroka, ki moči posteljo. Otrok se bo raje izognil takšnim stvarem, ali pa jih bo doživel z veliko nepotrebne napetosti.

02Vpliv na učinkovitost čez dan

Poleg duševnega vpliva na otroka, je lahko močenje postelje tudi fizično zahtevno. Mokro posteljo je treba preobleči, kar vodi do porušenega spanca. Zadosten spanec je seveda pomemben za vsakega otroka, ker se tako lahko bolj osredotoči na šolo in ima dovolj energije tudi za šport in igro.

03Frustracije za starše

Za večino staršev otrok, ki močijo posteljo, pomeni tudi da je njihov spanec moten, saj je potrebno dodatno preobleči posteljnino. Nekateri starši vidijo močenje postelje tudi kot pomanjkljivost pri svojem otroku. Če to izrazijo in dovolijo, lahko to vpliva na nadaljnji razvoj otroka.

Ob obisku družinskega zdravnika ali specialista se pogosto priporoča alarm kot opozorilo odvajanja močenja postelje, seveda če se ne odkrije kakšna fizična težava.

S programom usposabljanja z alarmi kot opozorilom odvajanja močenja postelje so lahko otroci običajno v treh mesecih brez mokre postelje. Glede vpliva te težave na vašega otroka, je bolje, da ne čakate predolgo in začnete z usposabljanjem!

Vzroki za nastanek močenja postelje

01Najpogostejši vzroki

Močenje postelje je najpogosteje rezultat kombinacije različnih dejavnikov in le redko posledica telesne narave ali psihološkega izvora. Na primer, nekateri otroci ponoči proizvajajo več urina kot drugi. Tudi stres ima lahko tudi pomembno vlogo.

Močenje v posteljo ni rezultat tega, ker vaš otrok pije preveč tekočine zvečer. Prav tako ga ne povzroča preveč globoko spanje. Res pa je, da se vaš otrok ne zbudi enostavno.

02Zavestno uriniranje

Pogosti vzrok za nastanek močenja postelje je ponavadi v otroku, ki se ni naučil, da se zaveda potrebe po uriniranju ponoči. Polni mehur prenaša signal v možgane, le ti pa morajo zagotoviti, da ta signal zbudi otroka iz spanja. Ta proces je veliko bolj zavesten podnevi in to je tudi razlog, da otrok ne moči hlačk čez dan.

Na srečo ni problema z uriniranjem. Prišlo je le do težave s časom. Pravilen čas odvajanja urina ponoči, se je mogoče naučiti z usposabljanjem.

Koliko otrok moči posteljo?

3Milijone otrok v Evropi

V vsakem razredu v osnovni šoli sta v povprečju 1 ali 2 otroka, ki močita posteljo

Vaš otrok zagotovo ni edini otrok, ki moči posteljo! Več kot 3 milijone otrok v Evropi redno moči posteljo.

Močenje postelje je zelo pogost pojav

V vsakem razredu osnovne šole bosta vedno obstajala eden ali dva otroka, ki si delita ta problem… Pravzaprav je škoda, da se starši o tem ne pogovarjajo. Močenje postelje je zelo pogost, normalen, čeprav zelo nevšečen problem. Okoli 15% 6-letnih otrok še vedno redno moči posteljo. Za otroke od 12 do 15 let je ta odstotek približno 2%. Logično je, da se število otrok, ki močijo posteljo, s starostjo zmanjšuje.

Fantje pogosteje močijo posteljo kot deklice

V praksi se izkaže, da dečki močijo posteljo približno dvakrat pogosteje kot dekleta. In če sta tudi starša močila posteljo, potem bo približno 80% otrok po petem letu imelo isto težavo.

Ali ste vedeli, da so raziskave pokazale, da otroci po smrti sorodnika ali ločitvi svojih staršev, doživljajo močenje v posteljo kot največjo žalost ali nadležnost?

Kdaj se preneha močenje postelje?

Spopadajte se s težavo močenja postelje v trenutku, ko bo vaš otrok na to pripravljen in nič prej.

Od vseh otrok, starih 5 let, približno 18% še vedno moči posteljo. Čeprav starši raje želijo, da njihov otrok v tej starosti ne bi več močil posteljo, je za večino otrok še prezgodaj, da bi začeli z usposabljanjem za odvajanje močenja postelje.

6 let in motiviran

Naše dolgoletne izkušnje so pokazale, da mora biti otrok star najmanj 6 let, preden se resno spoprime s težavo.

Predvsem pa mora biti vaš otrok motiviran! To je najpomembnejši ključ do uspeha. Otroci, ki sami poiščejo pomoč in izpostavijo močenje postelje kot problem ter si ga resnično želijo ustaviti, lahko dosežejo presenetljive rezultate z usposabljanjem za odvajanje močenja postelje z alarmi Urifoon.

Rešitev proti močenju postelje

Obstaja več metod za reševanje močenja postelje.

V preteklih letih je bilo razvitih veliko metod za reševanje težav s močenjem postelje. Večina od teh je narejena za usposabljanja.

01ALARM KOT OPOZORILO

Uporaba alarma kot opozorilo odvajanja močenja postelje je daleč najučinkovitejši in najhitrejši način, kako se le-tega znebiti.  Usposobljanje za odvajanje od močenja postelje z alarmom kot opozorilom, je metoda, kjer se otrok hitro nauči, da se je potrebno zbuditi, ko je mehur poln.

Enostavno in učinkovito
Alarm kot opozorilo je zelo preprost in učinkovit. Če želite uporabiti alarm kot opozorilo, potrebujete posebne spodnje hlačke, ki vsebujejo senzor vlage. Povezava med spodnjimi hlačkami in alarmom je brezžična.

Preden gre vaš otrok v posteljo, mu oblecite spodnje hlačke s senzorjem. V trenutku, ko bo ponoči začel urinirati v posteljo in bodo prve kapljice urina prišle v stik s senzorjem, se bo alarm sprožil. To bo vašega otroka opozorilo in zbudilo.

Nato se alarm izključi in polni mehur konča na stranišču. Pomembno pa je, da je vaš otrok dobro buden in popolnoma seznanjen z uriniranjem na stranišču. Nato oblecite suhe spodnje hlačke in vaš otrok lahko spi naprej.

Povprečno usposabljanje traja 2 do 3 mesece. Obdobje je deloma odvisno od motivacije in doslednosti, s katero se usposobljanje izvaja.

02ZDRAVILA

Prenehanje močenja postelje je učni proces. Konec koncev, vaš otrok nima težav z uriniranjem, ampak s časom uriniranja. Vsaj toliko časa, dokler ne bi opazili kakšnih fizičnih težav, ki povzročajo močenje postelje. Zato zdravila sama pogosto niso rešitev.

Manj urina

Včasih zdravnik predpiše zdravilo, ki podpira usposabljanje za uporabo stranišča, na primer Minrin (dezmopresin). To zdravilo zagotavlja, da se manj urina proizvede ponoči, tako da se mehur napolni manj hitro in s tem se zmanjša tveganje za močenje postelje. Vašemu otroku zvečer ni dovoljeno piti preveč, ker sredstvo povzroči, da koža zadrži vodo.

Zdravilo pomaga otroku spati skozi noč brez močenja. To je pravzaprav simptom za nadzor problema močenje postelje in ne vpliva na učni proces. Zato je zdravilo primerno za začasno uporabo v primeru šole v naravi ali raznih šolskih taborov.

Podaljšajte raztegljivost mehurja

Če se pokaže, da ima vaš otrok mehur, ki je premajhen, se poskuša le to natrenirat z rednim uriniranjem na 2 do 3 ure, kar učijo v šoli za uriniranje.

Preventivno bujenje otroka

Bujenje otroka preventivno je znano uporabljena metoda.

Uriniranje v budnem stanju

S svojim otrokom se dogovorite vnaprej, da ga boste zbudili v določenem času. V dogovorjenem času ga na miren način zbudite in recite, da ste se tako dogovorili. Povejete ime svojega otroka na glas, če mislite, da vaš otrok še ni dobro buden in vklopite luč. Zelo pomembno je, da je vaš otrok buden! V nasprotnem primeru ohrani spalni urin.

Potem ko je šel vaš otrok na stranišče sam, lahko spet dobro zaspi.

03KOLEDAR ALI MOTIVACIJSKA METODA

To je metoda s pozitivno nagrado.

Skupaj z otrokom ustvarite črtni koledar z okencem za vsaki dan. Na podlagi »nočnih predstav« lahko vaš otrok zjutraj nariše sonce ali nalepi nalepko, v primeru mokre postelje pa okence ostane prazeno.

Po vsakih 10 dokončanih okencih daste otroku dogovorjeno nagrado. Na primer, lahko si sam izbere kaj bi jedel za večerjo, ostane buden bolj dolgo ali se lahko igra po večerji.

Z igro, vaš otrok ostane motiviran, da preživi noč brez močenja postelje.

04UČENJE MEHURJA

Zjutraj pustite svojega otroka da popije 2 skodelice vode v kratkem času. Če je prisotna nujna potreba po uriniranju, se prestavi. Na primer, počasi se šteje do 10. To ponovite v naslednjih dneh in poizkusite odložiti trenutek uriniranja.

Drug način je, da vaš otrok urinira v skodelico, kjer lahko izmerite količino. V naslednjih dneh poskusite urinirati več kot prejšnič.

Prepričanje s to metodo je, da bo vaš otrok z večjim mehurjem verjetno bolj suh čez noč, kot z manjšim mehurjem.

Najboljša rešitev po mnenju zdravnikov

01Po mnenju večine zdravnikov je alarm kot opozorilo najboljša metoda za odvajanja močenja postelje

Uporaba alarma kot opozorila za odvajanje močenja postelje, je najboljši način za pomoč otrokom in tudi odraslim, da ostanejo suhi oz. se naučijo pravilno odvajati urin tudi ponoči. To je zaključek pediatra dr. Frank van Leerdam v svoji doktorski raziskavi na VU University Medical Centre Amsterdam. Neposredno po uporabi alarma kot opozorila je približno 70% do 90% otrok, ki so predhodno močili posteljo, ostalo suhih, medtem, ko je po dveh letih ta procent še vedno 70%. Prav tako se je izboljšalo zavestno uriniranje tudi čez dan in 42% otrok, ki so močili podnevi in ponoči, se je naučilo zavestno odvajati urin.

Hitro viden rezulatat z alarmom kot opozorilom

Pri uporabi alarma kot opozorila za odvajanje močenja postelje, se otrok nauči, v povprečju dveh mesecev,  da se med spanjem zbudi in gre na stranišče, ali da spi čez noč brez močenja. Brez usposabljanja se le 15 do 18% vseh otrok s to težavo odvadi od močenja postelje.

Tabu

Močenje postelje je večkrat tabu tema, vendar za rešitev le te, bi se morali o tem pogovarjati.

Tudi odraslih lahko trpijo s to težavo celo življenje, vendar je procent teh veliko manjši. Polovica le-teh pa se ni nikoli posvetovala s svetovalcem. Odrasli, ki močijo posteljo, so lahko tudi v veliki socialni izolaciji. Pogosto si ne upajo vstopiti v odnos in so proti odhodom na počitnice ali nasploh oditi kamorkoli.

Psihološki problemi izginejo

Dr. Van Leerdam je ovrgel prejšne razlage, da obstaja povezava med okužbami sečil  in močenjem postelje. Poleg tega je raziskava pokazala, da močenje postelje ni posledica psiholoških težav, temveč da lahko vodi do le-teh, katere pa izginejo med zdravljenjem.

Kako velika je možnost uspeha?

90Procentov

90% motiviranih otrok se uspe odvaditi v 3 mesecih z uporabo alarma kot opozorila

Naše izkušnje so pokazale, da je uporaba alarma kot opozorila za odvajanja močenje postelje uspešna skoraj v 90%. Približno 10% uporabnikov alarma, pa ima težave naprej in se bo močenje postelje ponovilo. To se lahko pojavi čez nekaj mesecev, ko je postelja ostajala suha ali tudi po nekaj letih.

Običajno je ponovna uporaba alarma kot opozorila za odvajanje močenja postelje za kratko obdobje dovolj za odpravo težave. Ponovitev močenja ne potrebuje vzrok, vendar se ponavadi pojavi v trenutku čustvenih sprememb, kot so smrt nekoga v družini, ločitev staršev, nov učitelj v šoli ali pa kakšen drug stresni dogodek.